Energiapolku on yhteisöhanke, jonka rahoittavat Varsinais-Suomen liitto (EAKR) ja Turun kaupunki.

Thursday, September 24, 2009

mobiilityöpaja kuvaus



Elektroniikka on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Se on edellytys monelle välttämättömälle asialle, mutta se on saavuttanut pysyvän aseman myös taiteen ja musiikin kentällä. Koska elävä kulttuuri etsii koko ajan uusia ilmenemismuotoja, on alettu etsiä uusia tapoja tuottaa myös elektronista kulttuuria. Hankkeemme tarkoituksena on tuoda elektroniikka harrastusmahdollisuus ihmisten luo ilmaisen ja monipuolisen mobiilityöpajan muodossa. Työpaja kulkee näkyen ja kuuluen kahdella polkupyörällä Aurajokirannassa, muualla Turun keskustassa ja lähiympäristön virkistysalueilla - minne vain tietä ja kuntoa riittää.


Liikkuvat työpisteet rakennetaan tavarapolkupyörän tavaratilan päälle. Työskentely tapahtuu pöytätasolla, johon on integroitu sähköpistokkeet ja kolvit, sekä työkaluosastot. Ajon aikana pöydän päällä on kansi, johon kiinnitetty aurinkopaneeli kerää sähköä akkuun. Työskentelyn aikana kansi voi olla esim. maassa, suunnattuna aurinkoon. Aurinkopaneelin lisäksi pyörässä on muutama dynamo, joilla tuotetaan sähköä matkan aikana tai paikallaan, kuntopyörän tyyliin, polkien.


Mitä työpajassa sitten voi tehdä? Mitä ihmiset saavat? Työpajan projektit keskittyvät mahdollisimman paljon uusiutuvalla energialla toteutettaviin, yksinkertaisiin audiovisuaalisiin laitteisiin. Ihmiset voivat tuoda omia laitteitaan muokattavaksi ja ”tuunata” omaa polkupyöräänsä.

Yhtenä hankkeen tärkeistä ulottuvuuksista onkin ympäristötietoisuuden lisääminen. Ekologisen ympäristöajattelun lisäksi hanke kannustaa kaupunkilaisia myös parantamaan oman elinympäristönsä viihtyisyyttä sekä

tuottamaan itse kulttuuria.


Hankkeeseen kuuluvat myös pyöräretket Turun virkistysalueille, kuten Ruissaloon. Osallistujat keräävät matkalla dynamolla energiaa heille lainattuihin akkuihin. Tuotettu sähkö käytetään sitten paikan päällä oman laitteen voimanlähteenä. Jos sähkö loppuu, täytyy ajaa pyörälenkki.


Toiminnan konkreettisuuden ja helppojen projektien johdosta tekemistä on helppo lähestyä ja osallistumiskynnys on matala.

Tarkoituksenamme on siis herättää kiinnostus ja antaa alkusysäys harrastamiselle. Harrastuksen jatkumisen tueksi valmistetut laitteet dokumentoidaan ja lisätään blogiin. Näin saadut tulokset ovat kaikkien nähtävillä ja niitä voidaan toteuttaa lisää kotioloissa tai mobiilityöpajallamme.





No comments:

Post a Comment